devoiceovercoach
top of page

16 Voice-Over Tips: Je Stem Opwarmen | De Voice-Over Coach

Bijgewerkt op: 18 nov. 2019


Voor elke voice-over artiest geldt; zorg dat je stem goed opgewarmd is wanneer je een inspreek klus begint. Elke stemacteur die zijn stem gezond wil houden warmt z’n stembanden op voor behoud en goede kwaliteit. Je stem opwarmen; hoe doe je dat?Blijf je stembanden zien als een instrument. Een saxofoon klinkt ook pas lekker als hij opgewarmd is. Zo is het met je stem ook. Is je inspreekstem opgewarmd, dan zul je alle vormen van vocale productie onder controle hebben.


Voice-over Stem opwarmen Tip 01


Je lichaam is heel belangrijk. Denk aan een goede houding om zo veel mogelijk lucht te krijgen. Wanneer je veel lucht binnenkrijgt produceer je het makkelijkste geluid. Dit geldt zowel voor zittend of staand: Zorg ervoor dat je een rechte lijn vormt waarbij deze recht naar beneden loopt vanaf je hoofd naar je rug.


Voice-over Stem opwarmen Tip 02


Zet je voeten stevig op de grond. Je moet het gevoel krijgen dat je aard, dat je letterlijk “stevig in je schoenen staat”. Probeer hierbij ruimte te creëren tussen je schouders. Verdeel je lichaamsgewicht gelijkmatig over je benen en hou hierbij je hoofd en schouders rechtop. Het is het beste wanneer je het gevoel hebt dat je met je hele lichaam 1 lange lijn vormt.


Als je liever je voice-over tekst zittend inspreekt, omdat dat beter past bij je performance, zorg er dan wel voor dat je niet te veel achterover leunt. Ook hier geldt: rug recht en hou je hoofd rechtop. Extra tip: voor een dynamische en actieve manier van inspreken ga je op de rand zitten van je stoel.


Voice-over Stem opwarmen Tip 03


Hoe gebruik jij je longen? Zeg eens eerlijk? Veel mensen hebben een ‘hoge ademhaling’ waarbij ze gebruik maken van alleen het bovenste gedeelte van hun longen. Als jij dit ook doet kun je veel minder kracht zetten met inspreken aangezien je je middenrif niet gebruikt. Zonde! Een hoge ademhaling zorgt er ook voor dat je klinkt alsof je gespannen bent. Dit is hoorbaar als je je tekst inspreekt.


Dit is voor de luisteraar niet prettig om te horen en geeft een onrustig gevoel. Probeer dus normaal te ademen, leg je hand op je buik en voel de lucht instromen. Concentreer jezelf zo goed mogelijk om deze ademhaling laag te houden. Moeilijk? Ja, vooral als je altijd al ‘verkeer’ ademde, maar door te oefenen nemen je hersens deze techniek vanzelf over. Hou vol!
Voice-over Stemopwarm Tip 04


Adem diep in en adem langzaam uit terwijl je de letter “V” uitspreekt. Probeer deze zo lang mogelijk uit te spreken. ‘Vvvvvvvvvvvvvvvvvv’. Met deze stem opwarm techniek doe je verschillende dingen tegelijkertijd: je leert je lucht onder controle te krijgenje masseert je stembanden door de letter ‘v’ uit te spreken.


Hierdoor zal je na de oefening de neiging hebben om te kuchen; NIET DOEN! Waarom niet? Dat lees je verderop in deze voice over stembanden opwarm tips.


Voice-over Stemopwarm Tip 05


Als voice-over artiest zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Je moet acteren, je moet goed kunnen luisteren naar de regisseur en daarnaast moet alles uiteraard nog eens goed overkomen. Dit zijn slecht een paar facetten van het voiceover werk. Je stem is heilig. Wees er zuinig op! Vermijdt alle spanningen in je gezicht.


Zelfs de kleinste zenuwtrek of spanning zal het geluid van je stembanden beïnvloeden. Ontspan je kaken, want via dit gedeelte van je lichaam komt je stem naar buiten. Dit klinkt misschien raar, maar masseer je wangen met je handpalmen. Ik doe dat zelf altijd stiekem in de auto, op weg naar een opname studio.


Draai met je handen cirkels over je wangen: net onder het jukbeen. Je zult zien dat je mond tijdens het masseren vanzelf opengaat en dat er bloed gaat stromen door je wangen. Niet 10 seconden dit doen, maar een paar minuten! Je zult het verschil in je voice-over skills gaan merken.


Voice-over Stemopwarm Tip 06


Als je stem opgewarmd is zou het natuurlijk zonde zijn wanneer je dit binnen een paar minuten verbruikt door een stommiteit, toch?1 Daarom een paar drank tips voor je. Drink alleen warme drankjes! Koud water zorgt er alleen maar voor dat je stembanden verkrampen. Denk maar wat er gebeurt met je als je de koude zee in loopt!


Ook alcohol kun je beter vermijden. Deze zorgt ervoor dat je keel zich samentrekt. Niet heel handig als je net los wil gaan in de spreekcel, vind je ook niet? Warme thee of water op kamertemperatuur zijn het beste voor je stem. Het belangrijkste is dat je stembanden vochtig blijven en dat je alles met ‘te’ vermijdt.


Niet TE koud en niet TE warm. Laat de thee dus wel even afkoelen.


Voice-over Stem opwarmen Tip 07


Aan een triathlon meedoen, doe je niet ongetraind. Daar moet je je op voorbereiden. Da’s natuurlijk ook zo met het inspreken van een commercial voor radio of televisie. Probeer toonladders te zingen! Door het ‘do, re, mi’ te zingen warm je je stembanden op. Bovendien breid je de mogelijkheden die je met je stem hebt uit. Niet heel moeilijke oefening en prima te doen onder de douche of in de auto.


Voice-over Stemopwarm Tip 08


Let ook bij het zingen van toonladders op je houding. Wanneer je een goede houding hebt, is het veel makkelijk om hoge noten te halen. Ga trouwens niet gelijk een half uur achter elkaar zingen, maar bouw het rustig op zodat je je stem niet te veel in 1 keer belast. Als je schor wordt ben je verder van huis.


Voice-over Stemopwarm Tip 09


Een andere methode om je stem op te warmen is door het doen van de zogenaamde “triloefeningen”. Het doel van deze oefening is om je lippen en tong te laten ontspannen maar ook om andere spieren in je gezicht te relaxen en tevens om je ademhaling te stimuleren.


Zo ga je te werk: probeer je lippen los te laten hangen op elkaar. blaas er nu lucht doorheen zodat je het briesgeluid van een paard nadoet.extra moeilijkheid; probeer dit te doen terwijl je toonladders zingthierna ga je je tong ontspannen door een trillende ‘r’ te maken.


Belangrijk is om hierbij je tong tegen je gehemelte te leggen en stevig uit te ademen. Je kaken mogen hierbij ietsje open.


Ook bij deze oefening geldt; niet overbelasten!


Voice-over Stemopwarm Tip 10


Een logopedische truc die ik geleerd heb, is er eentje waarbij je wel even over je schaamte moet heenstappen. Maar als je een goede voice-over bent moet dat geen probleem zijn voor je. Begin met een lage toon, maak met je armen ronddraaiende bewegingen en breng de toon omhoog, zoals je dat elke 1e maandag van de maand hoort wanneer de sirenes getest worden.


Nadat je het hoogste punt bereikt hebt, draai je je armen de andere kant op en ga je weer naar beneden met de toon. Herhaal dit een aantal keren.


Voice-over Stemopwarm Tip 11


Een belangrijke skill is dat je als voiceover artiest niet in paniek raakt bij het zien van lastige teksten. Om je stem en je hersens op te warmen voor een inspreekklus, is het verstandig om tongbrekers te oefenen; zinnen die door de klank en herhaling lastig zijn om uit te spreken, maar daardoor een prima oefening zijn. Op internet zijn er heel wat te vinden, maar deze vind ikzelf altijd aardig. Lukt het je in 1 keer?


‘Er waren eens twee nachtwachten, een voor-middernacht-nachtwacht en een na-middernacht-nachtwacht. De voor-middernacht-nachtwacht zei tegen de na-middernacht-nachtwacht: “Als jij de voor-middernacht-nachtwacht waakt, waak ik de na-middernacht-nachtwacht.” “oke” zei de na-middernacht-nachtwacht tegen de voor-middernacht-nachtwacht “Ik waak de voor-middernacht-nachtwacht en dan waak jij de na-middernacht-nachtwacht.” Zo kwam het dat de voor-middernacht-nachtwacht de na-middernacht-nachtwacht waakte en de na-middernacht-nachtwacht de voor-middernacht-nachtwacht waakte.’


Voice-over Stemopwarm Tip 12


Zoals je al merkt zijn er heel wat manieren om je stem optimaal op te warmen voor het inspreken van een commercial. Moet je al deze tips elke keer doen? Nee, pak er telkens een paar uit en wissel deze met elkaar af. Zo gaan ze niet vervelen!


Een manier om je stem te ontspannen is door te neuriën. Hierdoor warm je je stembanden op, zonder dat deze overbelast worden. Deze techniek wordt door veel zangers gebruikt voor-, maar ook na het optreden als een ‘cooling-down’. Ontspan je schouders en kaken, haal normaal adem en neurie terwijl je uit ademt. Begin niet te snel, gebruik lange noten en voer langzaam het tempo op. Krijg je jeuk aan je neus en lippen? Dan doe je het goed!


Voice-over Stemopwarm Tip 13


Er is geen voice-over artiest die nooit onzeker is! Onthoudt dat! We zijn allemaal mensen en elke nieuwe klus is weer een nieuw begin. Maar onthoudt dat ze je om je stem hebben uitgekozen. Zij geloven dat jij de beste stem bent, om hun product of dienst te vertegenwoordigen. Dat moet je toch zelfvertrouwen geven, niet.


Probeer zeker te zijn over je stem en kwaliteiten. Wanneer je onzeker bent kan dit op je stembanden overslaan en dat komt de kwaliteit niet te goede. Probeer je dus bewust te ontspannen en vertrouw op jezelf.


Voice-over Stemopwarm Tip 14


Drink geen zuivel. Door zuivel ontstaat er in je keel een slijmlaagje waardoor praten moeilijker wordt. Lucht komt er dan lastiger doorheen. Aanbeveling is zelf om 24 uur voor je stemklus geen zuivel meer te drinken.


Voice-over Stemopwarm Tip 15


Neem zanglessen! Klinkt raar aangezien je wil inspreken en niet wil meedoen aan het Songfestival, maar je zult zien dat zanglessen jou nog meer zullen leren over je stembereik en kwaliteiten. De trukendoos gaat echt nog veel verder open na het nemen van zanglessen.


Voice-over Stemopwarm Tip 16


Als laatste opwarm-tip voor je stembanden de zogeheten “pufoefeningen” om je middenrif te trainen. Erg lastig om uit te leggen maar het komt hier op neer: Zeg dit hardop, terwijl je goed op je ademhaling let: Shhhhhhh-pffffffffff-tsssssssss, (alles 1x) Ssssssh-sssssssssh-pffffff-pfffffff-tssssssss – tsssssss (alles 2x) En dit uitbreiden tot 4 keer. Als je dit klaar hebt, begin je opnieuw. Als je het goed doet voel je het in je middenrif.


Tot slot


Je stembanden zijn je gereedschap. Doe er voorzichtig mee, neem genoeg stemrust. Neem oordoppen mee naar concerten, waardoor je niet te hard gaat praten en de kans op schorheid kleiner wordt. En geniet van het leukste vak op aarde; Voice-overs!


PS. Heb je een mooie stem en wil je er geld mee verdienen?

Download GRATIS het Voice-Over Stappenplan


1.164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page