devoiceovercoach
top of page

Waarom acteerlessen zo belangrijk zijn voor een stemacteur


Als iemand mij om een tip vraagt om stemacteur te worden, dan raad ik ze altijd aan om acteerlessen te nemen. Bij een voice-over inspreken komt meer kijken dan alleen een script op zeggen in een microfoon. Het betekent niet dat jij met een mooie stem en een vlotte babbel per definitie een goede stemacteur bent. Zoals het woord al zegt moet je je niet alleen bewust zijn van je stem, maar ook van je acteer skills.

Je stem is je enige middel

Acteerlessen? Ze zien je toch niet? Nee, dat klopt en dat maakt je handicap eigenlijk alleen maar groter. Al is het natuurlijk maar net hoe je het bekijkt. Een acteur kan met lichaamstaal, mimiek en zijn stem inzetten om een overtuigende rol te spelen. Bij een stemacteur of voice-over is je stem je enige middel. Jij kunt alleen je stem gebruiken om de luisteraar te overtuigen van de woorden en boodschap die je uitspreekt. Een goede stemacteur neemt een luisteraar mee in het verhaal. Het wordt nooit saai en hij creëert de ideale situatie om de boodschap duidelijk over te brengen. Je stem is je belangrijkste middel (goede reden ook om alert te zijn op het verzorgen van je stem, helemaal als je je stem kwijtraakt.).

Leer met acteerlessen hoe je de personage maakt

Of je nou een commercial van 30 seconden inspreekt of een film van 90 minuten nasynchroniseert: het komt eropaan hoe overtuigend jij de woorden inspreekt in de microfoon. Dat is hoe je de luisteraar boeit én je werkgever blij maakt. Het is erg belangrijk om overtuigend te zijn. Je moet leren om een personage eigen te maken. Weet hoe je een verwarde man of oververhitte klant kunt spelen. Je moet niet alleen weten wie je moet spelen, maar je moet degene voor even zijn. Alleen zo start je het proces autonoom en klinkt de personage in wie je je moet inleven door in je stem!

Oefening baart kunst

Neem je tijd om stemacteren te leren. Elke acteur heeft oefening nodig, zo ook stemacteurs! Ga je auditie doen? Oefen het script meerdere keren en op verschillende manieren. Er zijn bovendien acteerlessen voor stemacteurs die je leren hoe je overtuigend een personage neer kunt zetten. Investeer in een workshop op opleiding stemacteur worden om het vak te leren en om erachter te komen hoe jij je stem kunt gebruiken om geld te verdienen.

Wil je leren stemacteren? In workshop stemacteur worden leer ik je hoe je je stem kunt gebruiken om een overtuigende stemacteur en voice-over neer te zetten.


84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page