devoiceovercoach
top of page

Stemacteur Vacature

Bijgewerkt op: 10 jan. 2023


Vacature Voice-Over

Je hebt het misschien wel vaker gehoord op je werk of op een feestje "jij moet iets met je stem gaan doen!" Hartstikke leuk en aardig, maar hoe begin je en hoe kom je in vredesnaam aan werk als stemacteur ? Waar vind je vacatures voor voice-overs of stemacteur?


Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat het bij voice-over werk niet anders is dan bijvoorbeeld in de topsport. Je moet wel wat bijzonders kunnen met je talent.

Wat moet je eigenlijk allemaal kunnen met je stem?

Je moet een tekst zo kunnen uitspreken alsof je het ter plekke verzint. De manier waarop je het brengt is heel erg belangrijk. Kun jij je inleven in een opdracht? Begrijp jij het wanneer een klant vraagt om een zakelijke maar vrolijke stem met op bepaalde plekken een klemtoon en daarnaast ook wat extra snelheid in de 2e zin?


Oftewel; kun jij anticiperen op aanwijzingen en begrijp jij direct wat er wordt bedoeld? Een goede stemacteur weet luisteraars te boeien, te raken en mee te nemen in zijn verhaal, zonder dat het saai wordt.

TIP: Laat je coachen en begeleiden.

In de online stemacteur opleiding van de Voice-Over Coach leer ik je de basis van het stemacteren en vertel je alles wat jij moet weten om een professionele stemacteur te worden. Ontdek je verborgen talent en ga er direct mee aan de slag. De Voice- Over Basis workshop leert je actief je stem te gebruiken en hoe jij je carrière als voice-over en stemacteur op kunt starten.

Na deze korte opleiding weet je hoe je je stem het beste in kunt zetten, hoe je hem moet verzorgen en hoe je hem kunt gebruiken om je eerste klanten te vinden.


Je leert o.a. ook:

  • Wat de mogelijkheden van jouw stem zijn;

  • Alles over stem- en opnametechnieken;

  • Hoe je een voice-over script ontleedt;

  • Jouw “Stembanden Onderhoudsplan”;

  • Wat gangbare verdiensten zijn;

  • Heel veel oefeningen en persoonlijke feedback.


Now what?

De opleiding tot stemacteur heb je afgerond maar hoe kom je nou aan werk als voice-over? Er zijn zelden vacatures voor stemacteur maar laat je niet ontmoedigen!

Na het volgen van een cursus neem je jouw stemdemo op. Deze demo moet een weergave geven van jouw kunnen en het fungeert als het ware als jouw visitekaartje. Het is belangrijk dat een demo een breed scala aan unieke stemmen bevat. Hoe meer verschillende soorten geanimeerde stemmen en actiescènes een demo heeft, des te groter de kans is dat jouw talenten worden opgemerkt.


Je zou van te voren kunnen oefenen door voice-overs en stemacteurs na te doen (van tv, radio, film, je favoriete tekenfilmfiguren, mensen om je heen); dit helpt je flexibiliteit te vergroten, leert je pitch en toon te herkennen en toe te passen, je ontdekt de verschillende registers van je eigen stem, én je hebt divers materiaal voor je demo.

Voice-over werk moet je simpelweg doen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Uren maken dus! Vraag een aantal stemacteurs hoe ze ooit zijn begonnen, en meeste zullen antwoorden dat ze er gewoon zijn ' ingerold'.


Sommigen begonnen bij de lokale radio, anderen op het toneel of ze kenden toevallig iemand bij een studio. Het is natuurlijk handig als je dicht op het vuur zit. Zoek iemand die in je gelooft en kansen biedt.

Dankzij het ontwikkelende medialandschap zijn er voor stemacteurs nieuwe mogelijkheden ontstaan om je geluid te verkopen. Niet alleen films, tv-programma’s en radiocommercials hebben voice-overs nodig. De ontwikkelingen van de laatste jaren hebben gezorgd voor een groeiende online markt, waardoor de vraag naar goede voice-overs voor bedrijfsfilms, vlogs, luisterboeken en e- learnings is gestegen.


Werk vinden als voice-over hoéft dus niet moeilijk te zijn. Zorg er dus voor dat jouw demo klaar is en stuur het op naar zoveel mogelijk potentiële klanten. Zorg er ook voor dat je zoveel mogelijk mensen vertelt over jouw missie. Jij bent een stemacteur en je wilt zo veel mogelijk mensen bereiken. Vergeet nooit de kracht van communicatie. Het lijkt misschien nutteloos om met een bibliotheekmedewerker te praten over jouw voice-over ambities, maar wat nou als zijn/haar broer een radioprogramma heeft en op zoek is naar een voice-over?


Ben je een voice-over of stemacteur maar heb je te weinig opdrachten of te weinig klanten?


Bekijk dan deze speciale module even. Dit blijkt voor veel voice-over de manier om er een bloeiende business van te maken.Never waste a good opportunity.


Hetzelfde geldt voor Linkedin. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent en dat mensen weten dat ze bij jou moeten zijn als ze opzoek zijn naar iemand die voice-over werk doet. Netwerken is erg belangrijk wanneer je op zoek bent naar werk als stemacteur.

Zoek een agent

Je kunt ook een stemmenbureau inschakelen. Een stemmenbureau is eigenlijk een castingbureau voor stemmen. Ze krijgen een aanvraag van een klant, stellen kandidaten voor en bemiddelen uiteindelijk bij de daadwerkelijke opdracht. In dit geval zal deze als tussenpersoon optreden. Het stemmenbureau is als het ware jouw manager.


Het bureau zal zorgen dat de aangesloten stemacteurs goed zichtbaar zijn voor mensen die een voice-over willen boeken. Je moet weten dat de meeste Amsterdamse stemmenbureaus wel een paar honderd inschrijvingen per jaar ontvangen, en in Hilversum en Rotterdam zal het bij de stemmenbureaus niet veel anders zijn. Zorg er dus voor dat je ervaring op gaat doen. Maak het verschil met jouw stem!

Al doende leert men..

Dus nee, vacatures voor stemacteurs liggen niet voor het oprapen. Maar je kunt jezelf wél in de kijker spelen door slim te zijn, te durven investeren in jezelf, te netwerken én ervaring op te doen. De beste manier om ervaring op te doen is door jezelf ‘gratis’ aan te bieden. Niet alleen een ambitieuze voice-over Nederlands gaat zo te werk, ook in de competitieve Britse voice-over markt gaat men vaak zo aan de slag.


Wil je een keer praten over jouw ambities als voice-over of stemacteur? Vraag een vrijblijvend gesprek aan met Silvan, De Voice-Over Coach. Klik hier om een afspraak in te plannen.

Ben je opzoek naar een vacature als stemacteur of voice-over? Lees hier verder
Stemacteur Vacature

676 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page