devoiceovercoach
top of page

Stem verloren? 5 tips om een hem weer terug te krijgen

Bijgewerkt op: 28 mei 2023


Als zanger, stemacteur of voice-over is je stem je waardevolste bezit. Een microfoon of laptop kun je vervangen, maar je stem is wat je onderneming maakt. Dat is hetgene waarmee jij je geld verdient en is het geluid waar de opdrachtgever op rekent. Helaas kan je door bijvoorbeeld verkoudheid of overbelasting je stem verliezen. Ben je je stem verloren en heb je binnen enkele dagen een belangrijke auditie of opdracht? Met deze 5 tips kun jij werken aan herstel en heb je hopelijk op tijd je stem terug!

Hoe voorkom je een verloren stem?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Helemaal wanneer jij je stem verloren bent. Als stemacteur of voice-over met een drukke agenda is het erg goed om je bewust te zijn van omgevingsfactoren die een aanslag kunnen zijn op je stem. Houd je gezondheid op peil, zing niet te hard mee bij een concert en let op de airco. Bij sommige veroorzakers van een verloren stem sta je misschien niet zo snel stil, maar dat maakt het zeker niet onbelangrijk. Screen je levensstijl en dagelijkse situaties en wees je bewust van de gevaren voor je stem. Het kan je immers je inkomen kosten. Wat te doen bij een verloren stem? Verzorg je stembanden goed en gebruik met 5 tips om je stem weer terug te krijgen!

1. Houd zoveel mogelijk stemrust wanneer je je stem kwijt bent

Begin je hees te worden of ben je al je stem verloren? Houd je mond! Praat niet. Ook fluisteren zorgt voor een belasting van je stembanden en kun je daarom maar beter achterwege laten. Houd het bij schriftelijke communicatie tot je je weer beter voelt. Ben je verkouden? Ook kuchen en hoesten belast je stembanden en kun je beter niet doen als je je stem kwijt bent. Je kunt beter proberen overtollig slijm zoveel mogelijk weg te slikken en je keel te verzachten door genoeg te drinken.

2. Stomen met heet water

Heb je een infectie door een flinke verkoudheid of zijn je stembanden overbelast? Wanneer je je stem verloren bent, kan stomen met heet water erg effectief zijn om je stem terug te krijgen. Stoom regelmatig met heet water. Op deze manier open je je holtes en hydrateer je je keel.

3. Gorgel en spoel met een zoutoplossing

Wanneer je erachter komt dat je je stem verloren bent, dus is dat erg zuur. Gelukkig kan gorgelen je stembanden sneller genezen. Maak een zoutoplossing van water en zout en gorgel regelmatig. Het hydrateert de keel en is fijn voor je stembanden. Heb je last van een neusverkoudheid en ben je je stem kwijt? Spoel een zoutoplossing door je neus. Hier zijn ook handige producten voor, zoals de netipot.

4. Drink kamille thee met honing

Niet de stoerste tip: maar kamille thee met honing is nou eenmaal écht goed voor je keel en stembanden. Zet een flinke pot thee en drink regelmatig een goede kop thee. Let op met te zoete en te warme thee. Dit is beiden niet fijn voor je keel en stembanden. Ook deze keel pastilles zijn slim aangezien er o.a. honing en gember in zit.

5. Let op je voeding

Als je een verkoudheid aan voelt komen of je stem kwijtraakt, zal je misschien automatisch naar de vitamine C grijpen, maar wist je dat er verschillende soorten voeding een negatieve invloed op je stembanden uit kunnen oefenen? Bij een verloren stem kun je maar beter zuivel, chocola, citrusvruchten, peper, tomaten en alcohol uit je dieet schrappen. Het kan namelijk de productie van maagzuur verhogen en zo je stembanden verder verzwakken.


En deze vitamine C zuigtabletten zijn een aanrader. Vaak is het een virus waardoor de stem kwijt is, of ontsteking.


Meer weten over hoe jij als stemacteur je stem op peil kunt houden? In de basis workshop stemacteur worden leer ik je niet alleen je stem te gebruiken, maar ook hoe je hem kunt onderhouden.
69.317 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page